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Charles E. Soechting, Chairman

MEMO

March 25, 2005

To: Ken Molberg, SDEC 16
From : Charles Soechting, Chairman
Texas Democratic Party
Re: Vacancy in the Oftice of Dallas County Chair

You have asked for an interpretation of the operation of Article III (E) (5) (a) of the
Texas Democratic Party Rules and Tex. Elec. Code Ann. § 171.025 as they relate to
filling the vacancy in the office of Dallas County Democratic Chair, which vacancy will
occur as of midnight, April 1, 2005, by virtue of the current Chair’s letter of resignation.
The meeting has been called by the resigning chair for 2 p.m. on April 2, 2005, and the
call states that one purpose of the meeting is to elect the Chair’s replacement. The call
also names a Temporary Chair for the meeting,

The Election Code provision you cite clearly vests responsibility to call such a meeting
and to appoint a Temporary Chair in the Party Secretary or, upon his failure to act, the
State Party Chair. The statute employs mandatory language by its use of the word “shall.”
The Party Rule purports to allow a resigning Chair to call a meeting to fill a vacancy
created by the Chair’s resignation and to appoint a Temporary Chair. In doing so, the rule
employs the permissive word “may.”

To the extent of a conflict, and there appears one here given the timing of the resignation,
the Election Code provision prevails. See Tex. Elec. Code Ann. § 163.003 (“The rules
adopted by a political party must be consistent with state law.”) Our rules also
acknowledge the supremacy of state law. See Art. VI (A) (2).
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